maanantai 8. helmikuuta 2016

Email to the Finnish Parliament members (In Finnish)


Hallituksen esitys tupakkalain muuttamisesta lähestyy, joten otin itsekkin henkilökohtaisesti yhteyttä kansanedustajiin:
Hei!
Olen 32 vuotias entinen tupakoitsija, nykyinen höyryttelijä (aka sähkösavukkeen aktiivinen käyttäjä), sekä höyryttelijöiden yhdistyksen toimittaja (vapers.fi).
Kirjoitan useimmiten toimittajan roolissa asiasta, mutta nyt kuitenkin ihan yksityishenkilönä koska halusin kertoa oman tarinani ja ajatukseni höyryttelystä.
Poltin noin 17 vuotta, ja kuten iso osa tupakoitsijoista halusin lopettaa sekä kokeilin monenlaisia keinoja. Korvaushoitotuotteet eivät yksinkertaisesti toimineet halusta huolimatta, sen huomasi hyvin nopeasti etenkin purkan ja inhalaattorin kohdalla. Ne ovat erittäin epämiellyttäviä tuotteita käyttää. Kyvyttömyys lopettaa voimakkaasti vaikutti mielialaani.. Kunnes hommasin kuriositeettina sähkösavukkeen ja jäin sille tielle. Perjantaina poltin 25 savuketta, lauantaina päätin kokeilla tosissani vaihtaa ja maanantaihin mennessä sekä siitä eteenpäin seuraavan kuukauden poltin vain yhden savukkeen aamuisin. Loppuajan käytin höyrytintä, koska se oli huomattavasti miellyttävämpi ja nautinnollisempi.. Ja tiesin että sen terveysvaikutukset ovat vain murto-osan tupakasta, joten mielialakin koheni huomattavasti. Makuaineet olivat erittäin kriittisessä roolissa onnistumisessa.. Nyt puolitoista vuotta myöhemmin huomaan että tupakkariippuvuus on ollut jo pitkään täysin historiaa, enkä edes kärsinyt liiemmin vierotusoireista.
Lainsäädäntö uhkaa nyt rajoittaa höyryttelyn toimivuutta radikaalisti.. Vastustajien retoriikka on lainattu suoraan yhdysvalloista ja sen takana on hyvinkin yksinkertainen agenda, yksityisten ihmisten tietoisten valintojen paheksunta.. Toimintaperiaatteeksi on muodostunut huonontaa tuotteiden laatua niin että saadaan aikaiseksi laillinen tuote jota kukaan ei halua, johon ehdotetut lakimuutokset selkeästi tähtäävät.
Vastustuksen väitteet ovat pitkälti tieteellisesti kestämättömiä, vailla näyttöä tai jopa täysin harhaanjohtavia. Tutkimuksissa ei ole pystytty osoittamaan merkittäviä haittoja.
Faktoja on kuitenkin mahdoton kiistää:
- Höyryttely on huomattavasti turvallisempi vaihtoehto
- Jotkut ihmiset haluavat käyttää nikotiinia, samaan tapaan kuin kofeiinia, yms
- Tuhansia, jopa miljoonia ihmisiä euroopassa on vaihtanut onnistuneesti sähkösavukkeeseen
Lisäksi se ajatus että kokonaan ilman oleminen olisi turvallisin vaihtoehto. Näin ei kuitenkaan ole, lopettamisessa perinteisin keinoin on merkittävä repsahduksen riski. Edes muutaman kuukauden tupakoinnin jatkaminen on pahempi kuin se että käyttäisi matalan riskin tuotteita kuten sähkösavukkeita tai nuuskaa loppuelämänsä. Tupakoitsijoita tulisi siis kannustaa vaihtamaan, riippumatta siitä haluavatko he lopettaa tupakoinnin tai jatkaa nikotiinin käyttöä.
Julkisesti esillä oleva lakiehdotus on huomattavan harhaanjohdettu, heti alusta lähtien. Nikotiinituotteiden käytön loppuminen ei ole terveydellisesti merkityksellinen lain tarkoitus, vaan savuhaittojen poistaminen.
Jos savusta aiheutuvat haitat saadaan eliminoitua, nikotiininkäytöstä jäljelle jäävät riskit ovat pitkälti merkityksettömiä lainsäädännön ja lääketieteen kannalta. Siihen pyrkiminen on siis täyttä resurssien hukkaan heittoa.
Antakaa siis äänestäville kansalaisille vapaa mahdollisuus valita itselleen turvallisempi vaihtoehto tupakoinnin sijaan, niin saadaan suomesta oikeasti savuton!
(PS: Tässä vielä yhdistyksen infolehtinen http://vapers.fi/tietoa_sahkosavukkeista.pdf)
//J.Orelma

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti